Vlecken header

VLECKEN&VANDERLEE

schriftdeskundigen

Historie

Reeds meer dan vijftig jaar wordt beroep gedaan op ons kantoor bij opdrachten uitgaande van correctionele en burgerlijke instanties en bij éénzijdige opdrachten.

Steeds vaker worden we geconfronteerd met de begripsverwarring tussen grafologie en vergelijkend schriftonderzoek. Uiteraard heeft het moderne vergelijkend schriftonderzoek aan de grafologie, zoals aan verwante forensische wetenschappen met bepaalde raakpunten, één en ander te danken. Grafologie en vergelijkend schriftonderzoek zijn echter twee verschillende disciplines.

Het uitgangspunt, de methodiek en de doelstelling bij het grafologisch onderzoek zijn immers fundamenteel verschillend van het vergelijkend forensisch schriftonderzoek. Waar bij het grafologisch onderzoek de interpretatie van het handschrift primeert, ligt de nadruk bij het vergelijkend schriftonderzoek eerder op de identificatie van de scriptor, waarbij aandacht en zorg dient besteed te worden aan de objectivering van de waargenomen vaststellingen van de grafische karakteristieken.